top of page
Estudio y agencia de diseño gráfico y comunicación de Reus Tarragona

Què és Icònic?

iconic and co estudi disseny gràfic Reus

Disseny i comunicació amb cara dura

És evident no? És un adjectiu. Ah! I ho sabies. Però no pas un adjectiu qualsevol

 

A veure, repassem la definició de la Gran Enciclopèdia Catalana: icònic-a:

adj Relatiu o pertanyent a un mode de representació en què la imatge és presa com a signe. Fins aquí crec que tu i jo tenim una idea relativament clara de com es representa visualment quelcom icònic seguint els paràmetres d’aquesta definició. Però anem més enllà. Concretament a l’arrel del mot o potser d’aquell del qual se’n deriva l’adjectiu que ens dona nom. Tornem a utilitzar la Gran Enciclopèdia Catalana, el mestre en gay saber de la literatura nostrada. Sí, aquells fornits volums plens de paraules i els seus corresponents significats que tots hem consultat alguna vegada a la nostra vida.

[del rus ikona, íd., gr. bizantí eikóna 'imatge santa', del gr. cl. eikṓn 'imatge']

f 1 ART/LITÚRG Representació pictòrica, sobre fusta, de Crist o d'algun dels seus misteris, de la Mare de Déu o dels sants, especialment entre els cristians bizantins.

2 INFORM Símbol o dibuix representatiu d'una aplicació, una funció o un programa, sobre el qual hom activa el ratolí perquè s'executi la funció o per a accedir al programa.

3 COMUN En semiòtica, signe que té una relació de semblança amb una realitat exterior determinada.

Quan penso (i segur que tu també) en icona avui dia em venen al cap dues coses. Un símbol o dibuix representatiu d’una aplicació fonamentalment informàtica o digital i/o en algú o alguna cosa que l’ideari col·lectiu l’ha convertit com a tal perquè té uns trets característics diferenciats o una identitat pròpia. Exemples: Elvis Presley, Muhammad Ali, La Sagrada Família o el Gegant del Pí. Rodolí. I és precisament, aquesta construcció en l’imaginari col·lectiu aquest rol quasi bé litúrgic que se’ls ha atorgat, que dona significat a la primera definició. Però va molt més enllà.I aquí, és on entrem nosaltres. Més ben dit, aquí és on ens centrem.

Creiem que el món n’està ple d’icones. Jo sóc una icona, ergo jo sóc icònic. En alguna de les definicions exposades. O potser amb totes juntes. Aquí està la clau de tot. Ara toca visualitzar-la, representar-la i explicar-la. I per fer-ho, agafem un ratolí, un teclat, una pantalla i una idea (o varies) i li posem cara. Cara dura. Perquè sense cara dura ni atreviment el món seria més avorrit. I perquè és aquest atreviment i curiositat el que ens ha fet homo sapiens.

___

No som exactament una agència, ni tampoc un estudi. Disseny gràfic? Som molt més! Som una manera d’entendre, representar i mostrar. Agafant una idea. O varies. I Ies definim Icònic. Creant o replantejant. Visualitzem, dissenyem, minimalitzem i comuniquem marques. Sobre paper i sobre mullat. 2.0 i 386. Perquè com hem vist en aquesta entrada, lo clàssic és actual i viceversa. Per tu i amb tu, que digueren els apòstols. I el missatge, ja fa més de 2000 anys que dura. Com esperem que duri Icònic&co. Benvingut-da!

bottom of page