top of page
Estudio y agencia de diseño gráfico y comunicación de Reus Tarragona

STEPVIAL: quan l'asfalt també sap comunicar

step vial logo

Aplicant el branding integral: creació de marca, disseny de logotip, disseny gràfic, disseny digital i disseny web

 

Fa ja unes setmanes us parlàvem sobre Freshly Cosmetics i com des d’Icònic&co construíem aquesta marca. Doncs bé, avui saltem dels cosmètics a l’asfalt. I et preguntaràs: l’asfalt? Doncs sí, resulta que l’asfalt ha après a parlar i comunicar-se a través d’un sistema innovador. Es tracta de l’ SLI (Sistema Led Intel·ligent), una tecnologia basada en la comunicació lluminosa aplicada inicialment als passos de vianants que, quan és fosc i de manera intel·ligent, s’encén i s’apaga segons la necessitat de l’usuari.

Qui l’ha dissenyat és StepVial, una empresa amb seu a Cambrils. Sí, no són nord-americans ni vénen de l’espai exterior. Són de casa nostra i van contactar amb el nostre estudi de disseny i comunicació de Reus per a tot el disseny de marca. Així que nosaltres, basant-nos en els conceptes comunicació: encès/apagat hem creat la imatge gràfica i conceptualitzat la idea a partir de la qual podem aplicar el branding integral (si desconeixes què és el branding, tranquil·la! O tranquil! En les pròximes setmanes publicarem un nou post explicant-ho).

La imatge gràfica és un reflex del que és el propi sistema SLI

Disseny-gif-stepvial

La proposta presentada està basada en el funcionament d’aquesta tecnologia. Es crea una marca que incorpori a la perfecció: “l’asfalt comunica”, deixant parts del mateix nom visibles i altres no. Professionalitat, innovació i minimalisme són els tres elements principals que incorpora i que volen reflectir-ne la personalitat. D’aquesta manera, el logotip es crea mitjançant la intervenció tipogràfica, una tècnica que aporta una gran identitat i que es val de si mateixa, sense necessitat d’imatges incorporades al logotip, generant un disseny molt representatiu.

En aquest sentit, recalquem que en ser un sistema totalment innovador la intervenció dins la mateixa tipografia fa que parli per si sola i s’aconsegueixi veure la relació entre el logotip i què és StepVial, creant un paral·lelisme amb el mateix SLI: comunicació lluminosa. Així doncs, el logotip s’està comunicant a través del mateix llenguatge que ho fa l’asfalt.

Un factor molt important era incorporar d’alguna manera dins la marca que el sistema utilitzat és la tecnologia led. Això s’aconsegueix substituint un color pla per un subtil degradat entre el negre i el blau. Aquests dos colors creen un ambient de tecnologia, professionalitat i innovació. La delicadesa de la tipografia, fina i quelcom “condensed” junt amb la resta d’elements exposats fa que la marca es vegi neta i actual.

Inicialment es creen varies versions

Depenen del dinamisme que es vulgui comunicar amb la marca i finalment s’ escull el que funciona millor. Per a poder incorporar el logotip en diferents contextos es creen variants en blanc i negre, sense perdre el seu significat ja que continua transmetent la idea i aglutina els conceptes exposats de la mateixa manera però gaudeix de més versatilitat alhora d’utilitzar-lo en un entorn concret.

Un cop creada l’arrel de la marca es proposa tota una línia gràfica per a tots els elements que es generin de tal manera que transmeti una unitat visual i camini cap a la mateixa direcció, adoptant una presència i identitat fortes a través d’un llenguatge que exposi de manera dinàmica la innovació del sistema i el combini amb el caràcter tècnic. Aquesta línia gràfica juntament amb la guia d’estil que proposem en el projecte marca de manera clara les pautes a seguir a l’hora de treballar la marca en diferents espais ja sigui web, sobre paper, etc.

StepVial és doncs un projecte innovador amb una forta presència i implantació en diferents ciutats europees la qual tot i tenir un producte en funcionament li mancava una marca que l’identifiques de manera clara. A Icònic&co els hem ajudat a que així sigui i estem molt contents del resultat. Ja no tan sols per la part que ens toca sinó per observar com la implantació d’aquesta tecnologia pot arribar a millorar i assegurar la seguretat a les vies urbanes i reduir els accidents en zones de poca visibilitat.

Disseny-dossier-stepvial

Pel que sabem l’aplicació d’aquest SLI substituirà progressivament la senyalització actual existent o actuant de manera complementària essent la SLI la principal. Així doncs s’implementarà en marques viàries per a ciclistes, indicadors de posició dels semàfors, aplicació en rotondes, flux efectiu d’usuaris. Totes aquestes aplicacions convertiran la ciutat actual en el que es coneix com a Smart City o Ciutat Intel·ligent i sembla que serà aplicada fins i tot a les carreteres convertint-les en Smart Roads.

smart-road-stepvial

 

Estem cada cop més a prop d’un Blade Runner? El temps ho dirà però si ho fa, segur que la història ens hi farà un forat.

bottom of page