top of page
Estudio y agencia de diseño gráfico y comunicación de Reus Tarragona

Tendències en xarxes socials per a 2017

S' acaba el 2016. Un any ple de novetats que ens ha deixat perles que seran tendència durant aquest 2017 a les xarxes socials: Vídeo en temps real, realitat augmentada, contingut temporal, titulars atractius i prohibits, importància "influencer" i "videoblogging" , Social TV.... un llarg etcètera que desenvolupo a continuació.

 

Les xarxes socials avancen a la velocitat de la llum. I si alguns auguraven que seria una moda passatgera s'equivocaven. De ple. La constatació la trobem no tan sols en l'aparició de noves xarxes socials any rere any, sinó fonamentalment amb els milers de milions d'usuaris nous que omplen aquesta societat virtual cada dia i que en fan un ús actiu.

En aquest post, no pretenc centrar-me particularment en quines xarxes socials han estat les més populars durant aquest 2016 i quina previsió hi ha per al 2017. Per a això ja hi ha molt bones entrades a la xarxa que ho expliquen com aquesta excel·lent llista actualitzada el 2016 amb les més populars del món que ens mostra José Facchín.

El que vull és explicar-te quin tipus de contingut, activitat i funcionament d'aquestes plataformes 2.0 ha començat a arrelar aquest any que deixem, i que ha arribat per marcar un estil i trepitjar fort d'aquí a 2 dies.

Però abans d'entrar en detall et recomano la visualització d'aquest espectacular tall de Kantar Media perquè te'n facis una idea general:

Sens dubte, el vídeo serà el format rei. Com ja ho ha estat aquest passat 2016. Però ara ens porta canvis sucosos i una evolució esperançadora. Jo aporto el meu granet de sorra i t'explico les 8 tendències més constatades.

1. triomf del real time o streaming

Aquest canvi ja l'hem començat a notar i de manera considerable sobretot durant l'últim trimestre de l'any. La tendència ja és compartir continguts audiovisuals en temps real, ja siguin notícies, experiències a la teva boda o a la de ton cosí. Però és així. La immediatesa guanya pes. I seguidors i rentransmissors. Perquè les diverses opcions que ofereix el vídeo són espectaculars com ara els directes en 360º que ha llençat Facebook recentment. I el que queda per explotar.

2. la realitat augmentada partirà la pana

Sentir parlar de realitat augmentada i realitat virtual és com "la historia interminable". Ho sé. Però hi ha una diferència substancial amb la resta d'anys que crec que cal tenir molt en compte. El fenòmen Pokémon Go. Per fi, la realitat augmentada s'ha introduït a la gran massa d'usuaris d'una manera extremadament popular i divertida. Una forma atractiva d'experimentar amb l'entorn i amb les persones més enllà de la pròpia pantalla del mòbil. Tot i que pogués semblar una història puntual, això tampoc ha passat desapercebut per moltes marques que ja estan estudiant com aplicar aquesta realitat en els seus mercats. Algunes amb un ús menys lúdic i més encarat directament a la venda de productes.

3. snapchat, el pare del contingut temporal

Snapchat és una xarxa social que ha aconseguit marcar una tendència. Sé que he dit que no parlaria de plataformes 2.0 que han estat tendència però és que snapchat és necessari per entendre aquesta línia d'evolució. Molts dels seus competidors n'han agafat idees i les han incorporat a les seves opcions i possibilitats d'interacció. Es tracta de les històries efímeres o vídeos amb una durada determinada que expiren en un temps concret. Quan el receptor d'aquests missatges n'ha vist el contingut. En certa manera enllaça també amb les dues tendències anteriors de realitat augmentada i possibilitat de transmissió en directe. A tenir en compte.

4. els influencers influiran més que mai

Un influencer és un anglicisme. Però també és un mot amb un significat concret que l'arrel de la mateixa paraula permet desxifrar. Es tracta d'una persona que compta amb una certa credibilitat sobre un tema concret i que per la seva capacitat d'influència a través de les xarxes socials i d'arribar a una quantitat immensa de persones s'arriba a convertir en prescriptor d'una marca o de vàries que estiguin relacionades amb la temàtica i coneixements que aquest aporta als seus receptors.

Els influencers utilitzen diferents espais de comunicació a la xarxa, però sens dubte un dels que ha agafat més pes en els últims anys és el videoblogging. A través d'aquest format, l'influencer transmet els seus valors, estil, aparença i tot allò que vol comunicar. És la manera més humana que té de traslladar el contacte amb tu a la realitat virtual. Tal com si fos un blog ho exposa en un format quasi televisiu. I el resultat és que milers de milions ja segueixen aquesta nova televisió del segle XXI a través dels dispositius mòbils. Ull a la importància que aquests tindran durant el 2017.

5. titulars atractius i prohibits

A priori pot la paraula "prohibits" pot sonar agressiva. Però no és tant aquest el resultat que es busca sinó la causa de què tu o jo llegim un article o un post en alguna xarxa social on amb la simple lectura del titular pensem que el contingut és la bomba. Això ja ha estat així durant el 2016 però aquest any que ve continuarà en auge. Pel simple fet que el volum mastodòntic d'informació a la qual ens trobem sotmesos cada dia, el fet de saber com cridar l'atenció amb 4 paraules és més que important. La xarxa n'està plena d'exemples. Només cal seguir els perfils de molts dels mitjans de comunicació actuals per trobar algun exemple del que t'estic explicant. Fas l'exercici?

6. la importància dels ads

Un dels avantatges de les xarxes socials és que permeten fer arribar a moltíssima gent la informació que a tu t'interessi. Si tens un negoci, petit o gran, són un trampolí excel·lent per a tu tal com t'explicava fa un parell de setmanes en aquesta entrada sobre marketing digital. Ara bé, també és sabut que degut a la quantitat monstruosa d'informació cada cop és més difícil arribar a l'usuari de manera efectiva. És veritat que un contingut ben curat té molts més números de fer la seva funció correctament. Però si a això li sumem que els monstres d'aquest mercat han modificat part dels seus algoritmes i el radi d'abast s'escurça, una de les tendències serà l'augment d'ús de la publicitat patrocinada. Els anomenats ads guanyaran pes i volum, alhora que permetran fer una feina més acurada i efectiva per a aquells que vulguin promocionar els seus negocis.

7. els chatbots o robotets que parlen

La intel·ligència artificial ha aconseguit calar de tal manera que cada cop és més útil en la vida diària de les persones. Llençar preguntes als dispositius mòbils que portem a la butxaca cada cop és menys estrany. Com si es tractés d'una atenció al client , moltes plataformes ja estan millorant aquests sistemes de missatgeria instantània i interacció automatitzada de l'usuari o client amb les empreses perquè cada vegada les seves aportacions siguin més personals, personalitzades i personalitzants, i permetin resoldre dubtes o incidències de manera més natural. Algú dubtava que acabaríem parlant amb robots en el segle XXI quan va veure Terminator?

8. el mòbil és el rei

I finalment, o potser hagués hagut de dir primerament, el mòbil és el rei. I és que això ja ho sabem des de fa uns anys però la realitat és que el percentatge de persones que interactuen a realitat virtual d'avui dia ja supera amb escreix els que ho fan per ordinador. És increïble com aquest aparell cada cop més pla i ajustat a la nostra butxaca ha revolucionat el món actual en escassament 15 o 20 anys. I ho continuarà fent aquest 2017 on la majoria d'usuaris ja utilitzaran només el mòbil per relacionar-se a través de les xarxes socials. Cada cop agafa més importància doncs, tenir adaptat i optimitzat qualsevol negoci o espai web per a aquest aparell.

 

Bé doncs, s'acaba un any ple d'afany i increïble per nosaltres. L'any que ens ha vist nàixer. Però també per a la tecnologia, la comunicació, el disseny gràfic i tot aquest món que tant ens omple i que ens ensenya coses noves cada dia.

Icònic&co us desitgem un bon cap d'any i una genial entrada del 2017. Feliç any nou!

bottom of page