top of page
Estudio y agencia de diseño gráfico y comunicación de Reus Tarragona

Imatge corporativa: què és, què inclou i quina importància té

Tendències disseny gràfic 2023

Podries pensar que això és una entrada escrita expressament per SEO. I potser encertaries. Però la veritat és que tenim molt a dir sobre què és una imatge corporativa i quina importància té. I segur que t’interessa.

 1. Què és la imatge corporativa


En poques paraules. La imatge corporativa és el vestit de gala que porta una empresa o projecte; és a dir, com es mostra al món. Es tracta d’un aspecte fonamental avui dia, en un món on la imatge i la identitat visual cada cop pesa més. La imatge corporativa o imatge de marca és doncs la percepció que té el públic d’una empresa o projecte a través dels seus elements visuals i missatges comunicatius. És la imatge corporativa només un logotip? No! Per descomptat que no. És molt més que això. Aquesta inclou l’ús coherent de tota una sèrie d’elements que es desenvolupen a través d’un procés de branding i que són imprescindibles per identificar i/o diferenciar una marca en un mercat tan competit. La imatge corporativa inclou l’ús coherent de nom, logotips, colors, tipografies, llenguatge comunicatiu i altres elements gràfics que representen l’essència i els valors de la marca. Per tant, és una de les parts més importants de l’estratègia de màrqueting d’una empresa

2. Què és una marca


Doncs si anem a l’arrel etimològica de la paraula marca, trobem que prové del llatí tardà i aquest adopta del germànic el terme “mark”, que designa les vores o fronteres d’un territori. Si partim d’aquesta premissa, està clar que la paraula significa delimitar, fet que podem relacionar amb un element ben delimitat o ben identificat. Així doncs, podríem definir (breument) marca com una combinació d’elements: un nom, un terme, un símbol, un discurs, etc, que identifica productes i serveis d’una empresa i els diferencia dels seus competidors. A aquesta definició, cal incloure-hi la percepció i l’associació que els usuaris fan de tot el conjunt de valors identificables a una empresa o projecte. Tot això té una relació intrínseca amb la imatge corporativa . T’ho expliquem a continuació.


3. Quina importància té la imatge corporativa


Tot i que pot semblar obvi, sovint, les empreses descuiden alguns aspectes de la imatge corporativa. I, realment, tots els elements que la conformen són importants, ja que la seva importància rau en la força i el pes que té sobre una marca i la percepció que en tenen els altres sobre aquesta. És a dir, treballar la imatge corporativa de manera correcta en tots els aspectes citats anteriorment, faran millorar la teva marca i, conseqüentment, la concepció que tinguis els usuaris o el col·lectiu sobre ella.


4. Què inclou una imatge corporativa i quines són les seves característiques principals


En el punt 1 hem citat alguns dels aspectes més importants que inclou una imatge de marca, però anem els desgranarem per tenir-los clars:


Naming


El nom de l’empresa és un factor a tenir molt en compte quan s’inicia un procés de Branding. A Icònic hem treballat en diferents projectes de naming. Sabem per experiència que els noms que més destaquen són aquells fàcils de recordar que són capaços de transmetre una idea o un concepte de la marca, que són breus, atractius i diferenciadors. Sovint, realitzar aquesta tasca no és fàcil; es per això que moltes empreses ens contacten perquè treballem aquest aspecte de la seva imatge corporativa. Alguns exemples destacats en són Ehlea, Niu Viu immobiliària, Carbònic restaurant o el mateix Icònic.


LogotipLogotip, isotip, imagotip, isologo... són figues d'un altre paner distingir entre aquests tres conceptes. I ho farem en una altra entrada. Però si ens centrem en el que tothom coneix com a logo o logotip és evident que té molta importància, ja que identifica ràpidament a través d’una imatge i/o tipografia i símbols l’essència d’una empresa. Literalment és el seu segell, i si aquest està ben fet i treballat pot durar molts anys, sent un element fonamental en la identificació d’una marca i la seva imatge corporativa. Però si aïllem el logotip del seu context i no treballem la resta d’aspectes comunicatius, el logotip per si sol agafa una importància relativa. A Icònic fem èmfasi en el disseny de logotips, n’hem treballat infinitats; però també destaquem la importància de treballar molts altres elements, així com un manual de logotip i un manual de marca que ens permeti vestir bé una marca.Colors


Els colors tenen un poder incalculable i actuen de manera directa sobre la psicologia de l’observador. Des del punt de vista científic són identificadors capaços d’influir en l’estat emocional i anímic de les persones i un element molt fort per associar objectes o conceptes en el subconscient. Els colors també formen part del missatge, marquen una diferència substancial i moltes vegades s’infravalora el poder que tenen en un procés de brànding. La identitat cromàtica d’una marca és capaç de transmetre valors i una identitat diferenciada en els seus diferents contextos.


Tipografies


Les marques no es creen, les marques es construeixen. I les tipografies juguen un paper nuclear. Com diu aquest article de Graffica “les marques parlen i la seva veu és la tipografia”. Tal com dèiem dels colors, les tipografies també són capaces de generar un estat emocional en l’observador. Els dissenyadors posem molt d’èmfasi en escollir un tipus (o varis) de tipografia que ens permeti construir la marca en la qual estem treballant. Li donem molta més importància de la que (generalment) el client li dóna d’entrada. Existeixen moltes tipografies i dintre d’aquestes unes categoritzacions més generalistes que per la seva morfologia podem dividir en 4 grups: amb serifa (romana), sense serifa (pal sec), cursiva (manuscrita) o decorativa (d’exposició). En un article futur desenvoluparem més sobre què és la tipografia i els diferents tipus que podem trobar. El gran avantatge de les tipografies és que es poden modificar i adaptar per a cada projecte. Ens permet jugar amb infinitat de possibilitats i dota a la marca o identitat corporativa d’una personalitat pròpia.


Llenguatge comunicatiu


Quan parlem de llenguatge comunicatiu no ens referim només a la part verbal sinó a tots els elements que fan que una marca s’expressi de manera única. El llenguatge comunicatiu el conformen tot aquell conjunt d’elements visuals, verbals i escrits que construeixen una identitat corporativa. Però també és cert que la comunicació no es deu només al llenguatge visual. El verb i la lletra també són importants. Què diem i com ho diem. Per tant, cuidar aquest aspecte té un impacte significatiu en la imatge corporativa i sobretot en la percepció que l’usuari o client en tindrà.


Material corporatiu o productes


Generalment, una marca no neix perquè sí. Neix amb una finalitat i es construeix a partir de tots els elements que hem citat anteriorment però moltes vegades parla i es comunica a través del seu material corporatiu, els seus productes o els seus serveis. I es que el procés de brànding no acaba després de decidir un nom, un logotip, uns colors i unes tipografies. Ni tan sols acaba quan tenim definit el manual de marca. Un procés de brànding i, el que el segueix reforçant dia a dia, és també tot allò que l’empresa pot oferir als seus usuaris o clients. Els materials que utilitzi per comunicar (tríptics, díptics, plafons, tòtems, catàlegs, xarxes socials, etc..), així com els seus productes han d’anar i vestir en una mateixa línia gràfica i comunicativa. A Icònic&co incidim molt en aquest aspecte ja que és, indiscutiblement, la manera en que aquesta marca s’anirà reforçant dia a dia i reforçarà la seva identitat corporativa.


Pàgina web


Som a l’era digital. Al segle XXI. El segle de la revolució tecno-digital, on Internet és una eina central a les nostres vides. No podem entendre el món actual sense internet i la millor carta de presentació d’una empresa en aquest aparador universal i “gratuït” és la seva pàgina web. En aquest sentit, una pàgina web ben treballada gràficament, ben desenvolupada tecnològicament i amb una navegació senzilla per a l’usuari és indispensable. Sovint ens trobem que hi ha moltes empreses que descuiden aquest aspecte troncal de la seva imatge corporativa. No cal dir que visualment i comunicativament, cal que vagi en la línia de la marca. Innegociable.


Altres elements gràfics


Qualsevol altre material gràfic que una empresa o companyia necessiti desenvolupar ha d’anar en consonància amb la seva marca amb tots els elements citats anteriorment. És per això que recalquem la importància de treballar un bon manual de marca o guia d’estil ja que, un cop col·locades les primeres pedres d’una nova marca qualsevol persona que vulgui comunicar o dissenyar elements gràfics per a aquesta ho ha de fer amb un criteri professional i definit si vol que la construcció d’aquesta i el procés de brànding sigui coherent i estigui ben treballat.


5. Com treballem a Icònic&co la imatge corporativa


Bé, si has arribat fins aquí és que realment t'interessava el contingut d'aquesta entrada, ja sigui perquè vols aprendre més sobre la imatge corporativa o perquè t'estàs planejant construir-ne una o millorar la que tens. En qualsevol d'aquests dos últims punts, nosaltres et podem ajudar. Portem més de set anys com a equip dedicant-nos precisament a això, treballant per centenars de clients en projectes petits i grans; tant per l'administració pública com per clients privats.


La nostra forma de treballar sempre es la mateixa. De persona a persona. El nostre lema és: “som persones que treballem per a persones”. No som només una empresa que treballem per a una altra empresa. Ens interessen les persones, les seves necessitats, les seves inquietuds i com podem donar-los-hi la millor solució. Som un equip jove i creatiu amb experiència, que ens apassiona la nostra feina i ens impliquem al màxim en tots els projectes. Ens mostrem tal com som, tenim “cara dura” perquè li aportem modernitat, enginy i elegància a la nostra feina però sense perdre la nostra essència més personal. Sempre mirem d’adaptar-nos a allò que les necessitats de cada projecte requereix però tenim un estil propi, tan gràfic com comunicatiu. Decidit, definit i personalitzat. I ens agrada ser com som. Com ens agrada que tu, que has arribat fins al final d’aquest blog sobre imatge corporativa et posis en contacte amb nosaltres i ens expliquis la teva història. Parlem?

___​

Des d' Icònic&co et convidem a voltar per la nostra web i a investigar sobre els projectes en els que hem treballat. En tenim molts de penjats i alguns que estan esperant el seu torn. Tal com el disseny, nosaltres també estem en constant evolució!


Comments


bottom of page