top of page
Estudio y agencia de diseño gráfico y comunicación de Reus Tarragona

Marketing Digital? Jo el que vull és que em trobin ràpida i fàcilment a Internet!

marketing-digital-buscador

I jo també ho vull. Per això escric aquesta entrada. Per respondre preguntes essencials que et fas i ajudar-te a entendre com aquestes preguntes es solucionen entenent conceptes que més d’una vegada has sentit i relacionat amb el marketing digital però que no saps exactament que volen dir. M'explicaré.

 

Però abans de passar a l’acció m’agradaria explicar-te breument què és el marketing digital i per què serveix. Aquí vaig:

El marketing digital no és més que el conjunt d’estratègies comercials dutes a terme al món online. Fàcil, oi? Doncs sí, fàcil de definir però una miqueta més complex de desenvolupar. Així que, com deia, intentaré respondre algunes de les preguntes que segur que t’has plantejat més d'una vegada.

El marketing digital, existeix pràcticament des dels anys ’90, època en la qual internet es massifica i comença a penetrar a les cases dels usuaris. És a partir d’aquest moment que les empreses o qualsevol entitat amb afany comercial comença a llençar informació en els seus espais web per tal de donar a conèixer els seus productes o serveis. És el moment dels webs 1.0, uns espais en que la comunicació era unidireccional, ja que l’emissor llençava un missatge i el receptor el rebia però no podia interactuar-hi.

Tot canvia amb l’aparició dels webs 2.0.

web-2.0-iconicandco

Què són els webs 2.0?

Una de les preguntes que segurament t’has fet és perquè a les plataformes que utilitzem actualment se les anomena 2.0. Doncs bé, se les anomena així per diferenciar-les dels webs 1.0 (comentat més amunt). Obvi, oi, wan-kenobi? Se les comença a anomenar així al voltant del 2006 però naixen uns anys abans amb l’aparició dels blogs i els fòrums de debat. La principal diferència és la comunicació. Fins aleshores, amb els web 1.0 havia estat unidireccional i la capacitat d’interacció emissor-receptor era nul·la. Amb els web o plataformes 2.0 la comunicació esdevé bidireccional emissor-receptor-emisor o fins i tot multidireccional emissor-receptor-receptor-emisor, creant una o diverses comunitats.

En aquests espais els usuaris ens comuniquem i interactuem col·lectivament entorn a diferents temàtiques d’interès que acaben generant una o varies comunitats al seu voltant. Aquesta és l’avantatge principal del que aprofita el marketing digital actual per llençar tot tipus de missatges de diferents formats que poden ser compartits, comentats, reinterpretats, etc, per part dels usuaris, fent que en certs moments la figura emissor-receptor es fusioni, aconseguint fins i tot que els receptors inicials es converteixin en ambaixadors de la pròpia marca o temàtica de la comunitat.

L’exemple més clar d’aquests espais són les xarxes socials, que coneixem molt bé.

seo-iconicandco

D'acord. Això està molt bé. però jo vull que em trobin ràpidament i dels primers.

Com surto a les primeres posicions de Google?

SEO

Segur que aquest concepte l’has sentit en els últims temps infinitats de vegades. SEO. Doncs el SEO no és més que l’estratègia utilitzada que respon a la pregunta que et fas: Com surto a les primeres posicions de Google? Et sonarà a xino però t'ho explico fàcil:

Les sigles SEO són un acrònim que en anglès s’amplia com a Search Engine Optimitzation . Un Search Engine es tradueix al català com un motor de cerca. Si estàs pensant en Google , l’has encertat. Tot i ser Google el gegant per antonomàsia i el motor de cerca per excel·lència hi ha molts altres motors. Destacaria per exemple Yahoo! i Bing. Així doncs, Search Engine Optimitzation vol dir literalment Optimització dels Motors de Cerca. Responc a la pregunta.

El SEO és bàsicament el procés de millorar la visibilitat d’un espai web en els resultats orgànics ( és a dir sense publicitat online de pagament) a través del contingut d’una pàgina i de la seva rellevància i autoritat. Per parlar amb llenguatge humà, és la manera que nosaltres que tenim per fer que Google i la resta de buscadors puguin llegir els textos o informació que proporciona un espai web concret, entenguin de què tracta i decideixin si tenen valor per als usuaris i són importants per posar-los en el top de les seves preferències.

Per aquest motiu una de les eines clau del marketing digital d’avui dia és treballar bé el SEO que, tot i no ser l’únic i exclusiu element que permetrà ubicar la teva pàgina en les primeres posicions, és la peça clau i fonamental. Per tant, un bon espai web que contingui un blog i un SEO ben treballat garanteix una part molt important de l’èxit que et trobin ràpida i fàcilment a internet.

sem-smm-iconicandco

És útil la publicitat pagada a internet?

SEM i SMM.

I tant si ho és. I a més efectiva per dos motius:

  1. Es pot segmentar: Internet és el gran germà actual i ho sap tot o quasi tot sobre nosaltres, gràcies a la informació que li proporcionem nosaltres mateixos, i que després l’utilitzen les empreses per segmentar el grup de persones a les quals vol arribar per diferents paràmetres com edat, sexe, ubicació, gustos.... Efectivitat oi?

  2. Es pot mesurar: de qualsevol informació que introduïm a internet avui dia se’n pot fer un seguiment i mesurar-ne els resultats d’impacte. Per a la publicitat online, les eines que tenim per mesurar absolutament tots els paràmetres que vulguis i fins i tot el retorn en inversió (ROI) són moltíssimes.

SEM vol dir Search Engine Marketing i SMM Social Media Marketing . En ambdós casos es tracta d’utilitzar mecanismes de pagament en publicitat treballats de manera adequada. En el primer cas es tracta de la publicitat als motors de cerca que a través d’unes keywords (paraules clau) ben utilitzades i una sèrie de tècniques de seguiment, millora, i anàlisi de resultats que permet que el retorn de la inversió (ROI) sigui important. Estic pensant Google Adwords, Bing Ads o Yahoo! Search Marketing. En el cas del Social Media Marketing, el funcionament és bastant similar amb l’avantatge que els formats que podem utilitzar per a publicitar-nos són diversos i variats segons cada plataforma. A més, conèixer els gustos, les aficions i el que interessa al públic al qual ens dirigim és molt més aproximat, ja que a diferència del SEM, en el que l’usuari et troba, en el SMM el teu anunci troba a l’usuari que tu desitges.

community-manager-iconicandco

Com milloro la meva presència en xarxes socials perquè m’aportin benefici?

Community Manager

Si tens un petit (o gran) negoci i empresa, segur que utilitzes les xarxes socials perquè creus que és un bon espai on donar-te a conèixer. I fas bé. I a més és econòmic, que no gratuït. Com a mínim segur que disposes d’una pàgina de facebook que gestiones tu, o algú de la teva confiança. I fas bé, també. Però segur que passat un cert temps t’has plantejat com millorar aquesta presència i fer que es tradueixi en beneficis per al teu negoci. Aquí és on el community manager agafa força i presència. Community Manager no vol dir res més que gestor de comunitats i la seva feina està enfocada a això, a gestionar de manera correcta, professional i adequada una comunitat o comunitats a les plataformes 2.0. El community manager coneix i sap com construir, gestionar i administrar aquestes comunitats de manera eficaç i eficient. Però sobretot sap com dinamitzar i establir una relació d’empatia amb la comunitat, crear contingut de qualitat i atractiu, i com dissenyar una estratègia adequada per mantenir fidel a la comunitat que gestiona.

Un community manager és “la veu de l’empresa de portes enfora, i la veu de l’usuari de portes endins”. És la figura que mantindrà la teva marca al lloc on es mereix i que generarà tràfic cap al teu negoci. És algú que estudiarà i coneixerà molt bé a la teva audiència i que sabrà escoltar-la i donar-li en que necessita a cada moment. Vols que et trobin ràpida i fàcilment a Internet? El community manager t’ajuda i molt en aquesta tasca.

A Icònic&co comuniquem i dissenyem marques utilitzant també aquestes tècniques de marketing digital i d'altres a Reus, Tarragona al món a l'únivers i on ens vulguin. Al que fem ho anomenem comunicació visual estratègica.

 

En fi, segur que hi ha moltíssimes preguntes més i que t’agradaria resoldre, oi? Doncs pregunta! Estaré encantat de respondre. Preguntis o no, en properes entrades seguiré indagant en diversos conceptes de la comunicació online i del marketing digital. Així que....¡al loro! Qué no estamos tan mal!

bottom of page